z Heneberk
CS ENG

Nečekaný úlovek [en]

[en]

V neděli 18. 11. 2007 ráno jsme se s kolegy z našeho mysliveckého sdružení Křemenky sešli na dohledávku po sobotním honu. Předešlého dne přišla první letošní obnova a navíc přes noc řádně přituhlo - bylo nepříjemné sychravo. Ohařku Cimi jsem po včerejším honu nechal doma odpočívat a vzal jsem s sebou dva zkušené jezevčíky - hladkosrstého Caro a drsnosrstou Suzi. Psi prohledávali daný terén. Když jsme procházeli v blízkosti umělých nor uslyšel jsem z nory hlášení. Caro byl v noře a intenzivně hlásil. Protože se dlouho nic víc nedělo, rozhodli jsme se odkopat kotel. Šktnutí poslední lopaty o strop kotle byl pro Caro impuls - vběhl do něj. Z kotle byl slyšet boj a během krátké chvilky hnal Caro statného starého lišáka ven. Ten však jen vystrčil hlavu ze vsuku. Náš myslivecký hospodář pan Josef Zajíček první ránou minul a lišák se stáhl dovnitř. Caro jej však potlačil ven a po druhé ráně lišák zhasl ve vsuku. Posíleni úspěchem a ideálním počasím jsme vyrazili zkontrolovat i další umělé nory v revíru.

Jezevčík

Do další nory jsme tentokrát vpustili drsnosrstou Suzi. Caro byl z předešlého boje zraněn. Suzi vbíhá ochotně do nory a během chvilky, ač je to neuvěřitelné, vyhání další lišku. Pan Zajíček trefil hned první ránou a velký pes zůstal v ohni. Suzi ale z nory nevychází. Přiblížil jsem se k lišákovi, že jej zvednu, ale ten znenadání vyskakuje a mizí ve vsuku.Z nitra nory je opět slyšet urputný boj. Není mi jasné kde těžce raněný lišák v sobě bere tolik síly aby ještě takto bojoval. Boj je dlouhý a rozhodujeme se proto vpustit do nory ještě i drsnosrstého trpasličího jezevčíka pana Zajíčka známého jako Krále Šumavy. Ten během velmi krátké chvilky vyhání lišku. Liška zhasla na místě hned po první ráně. Suzi vychází znavena za liškou. Byla to však liška a já jsem bezpečně věděl, že předtím jsme postřelili psa. Trpasličí Král Šumavy je pořád v noře! Nechali jsme tedy Suzi odpočinout a poté ji znovu nasadili. Po notné chvíli, kdy je slyšet, že se v noře pořád něco děje se rozhodujeme opět odkopat kotel. Kotel už mám - jak jinak - téměř odkopaný když mě pan Zajíček volá od vsuku, kde je stále připraven k odlovu, že toto musím vidět. Suzi vytahuje stále ještě živého lišáka za hrdlo, kterému na oháňce visí Král Šumavy, který celou dobu lišáka taky tahal, ale směrem do kotle. Byl jsem již notně promrzlý a přiznám se i znaven odkopáváním a zakopáváním. Lovecká vášeň však byla silnější - jdeme dál. Už ani nejsem překvapen, že i další nora je obsazená.

Nejdříve vpouštíme Suzi, ta už toho má dost a liška jí vytlačuje ven. Fena nastupuje ještě několikrát, ale neúspěšně. Vpouštíme tedy Krále Šumavy. Ten s velkým srdcem několikrát nastupuje a nedbá utržených zranění. Usuzujeme, že takto to nemá smysl. Nastupuji já a začínám odkopávat dnes již třetí kotel. Ten není tentokrát dostatečně označen a jak už to bývá trefil jsem se až na podruhé. Opět až ve chvíli, kdy již téměř odkrývám poklop, liška vybíhá z nory. Pan Zajíček trefil na zadek, škodná značí, ale přesto mizí v poli. Nasazujeme tedy psy na barvu a Ti po krátké vzdálenosti lišáka dohání a zadržují jej do našeho příchodu. Úspěšný lov završujeme úlovkem čtvrté lišky.


hlv
TOPlist Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS! design & code (c) 2007 Miki & Stoky | admin